Mäkiviikolle valittu 21-vuotias sotkamolaishyppääjä Antti Aalto haki kansainvälistä kisatuntumaa mäkihypyn "kakkostason" kisakiertueelta, Continental cupista Sveitsin Engelbergistä. Hän oli ensimmäisen kierroksen 140 metrin hypyllään kuudentena, mutta toisella kierroksella hyppy kantoi vain 120 metriä. Lopputuloksissa hän oli 12:s.
- Ensimmäinen hyppy oli ihan hyvä, paitsi ettei alastulo onnistunut kovin hyvin. Ei se toinenkaan hyppynä huonolta tuntunut, mutta tuulirako kummulta oli aika vaikea, eivätkä plussatkaan riittäneet tuomaan etuja siitä hypystä, kertoi tällä kaudella vain mäkihyppyyn keskittynyt Aalto Yle Urheilun haastattelussa.
Engelbergin kisasta on apua myös valmistautumisessa mäkiviikon koviin kilpailuihin.
- Tämä on sillä tavalla hyvä startti mäkiviikolle, kun kaikki samat systeemit täälläkin on. Itsellä ei ole näitä kisoja liikaa tullut, toteaa Aalto.
Engelbergin kilpailun voitti Norjan Halvor Egner Granerud, joka hyppäsi toisella kierroksella 142,5 metriä. Suomen Niko Kytösaho ja Lauri Asikainen eivät selvinneet toiselle kierrokselle. Kytösaho oli 35. ja Asikainen 44.
Harjoitusvinkkejä Mitteriltä
Jo 6-vuotiaana mäkihypyn aloittanut Aalto on tehnyt huikean nousun juniorisarjoista mäkiviikolle. Urheilulukion ja muutaman polvileikkauksen jälkeen hän on astunut esiin maajoukkueen haastajaryhmästä.
- Palaset ovat pikkuhiljaa loksahdelleet paikalleen ja se on tuonut sitä tulostakin, sanoo Aalto tämän kauden onnistumisistaan.
- Harjoitusmäärät vaihtelevat päivittäin, mutta viikossa puhutaan aika monesta tunnista. Jos nyt kaikki lasketaan, niin ehkä noin 15-20 tuntia viikossa menee lajin parissa, arvioi Aalto harjoitteluaan.
Aallon valmentaja Kari Pätäri kuvailee suojattiaan määrätietoiseksi ja nöyräksi.
- Lisäksi hän tekee kovasti töitä ja on helppo valmennettava. Antilla on myös viimeisen päälle mäkihyppykeho, leveä, litteä ja pitkä, sanoo Pätäri.
Myös mäkihypyn uusi itävaltalainen päävalmentaja Andreas Mitter on tuonut hieman uusia tuulia Aallon ja Pätärin harjoituksiin.
- No ei oikeastaan mitään uusia harjoitteita, mutta entistä monipuolisempia harjoituksia. Se on auttanut kehittymään, kertoo Aalto.
- Ehkä taitotekijät ovat nousseet painopisteeksi. Olen ollut hieman varovainen, ettei Antille ole tullut yhtäkkiä liian suuria muutoksia, kertoo Vuokatti-Rukan urheiluakatemiassa töitä tekevä Pätäri.
Suomen tämän hetken ykköshyppääjät samalla valmentajalla
Pätäri on tehnyt vuosikausia pitkäjänteistä valmennustyötä mäkihypyn parissa ja nyt työn tulokset näkyvät siinä, että Pätärillä on valmennuksessaan kaksi Suomen tämän hetken ykköshyppääjää Jarkko Määttä ja Antti Aalto. Ainakin jos mittarina käytetään Keski-Euroopan mäkiviikkoa.
- On hyvä että valmennusryhmässä on Antti, joka haastaa myös Jarkkoa joka päivä, kertoo Pätäri.
- Jarkko oli nuorempana äärimmäisen lahjakas, mutta se ei pelkästään riitä. Täytyy myös harjoitella kovaa. Antti on äärimmäisen kova harjoittelemaan ja hän on näyttänyt tekemisellään esimerkkiä myös Jarkolle. Se on varmasti kasvattanut myös Jarkkoa, analysoi Pätäri.
Määtän kanssa Pätäri on tehnyt yhteistyötä jo kymmenisen vuotta. Aallon kanssa on menossa kuudes vuosi.
Suomen mäkihyppy tarvitsee lisää harrastajia
Kun vuonna 2007 mäkihyppyjunioreiden perinteiseen Hopeasompa-tapahtumaan osallistui noin 200 poikaa, niin tänä vuonna kyseiseen tapahtumaan osallistui vain noin 70 poikaa.
- Suurin haaste Suomen mäkihypyn kehittämisessä on harrastajamäärien kasvattaminen. Siihen pitää löytyä työkaluja, tietää Pätäri.
- Toki muitakin haasteita on. Olosuhteet ovat vanhentuneet ja ehkä myös valmennuspuolelle pitäisi saada uutta sukupolvea, hän jatkaa.