Olympiakomitean tukemien lajien määrää tullaan karsimaan merkittävästi, sanoo huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski.
Kojonkoskelta on turha tiukata, montako lajia jää tuen piiriin, kun karsinta käynnistyy. Tällä hetkellä tukirahaa saa 45 eri lajia, joista 32 on talvi- ja 13 kesälajeja.
- Viemme prosessin läpi nöyrällä mielellä ja vasta sen jälkeen tehdään päätös, montako lajia putoaa tuen piiristä ja mitkä pääsevät mukaan. Sen verran voin sanoa, että merkittävästi tuen saajien määrää tullaan karsimaan.
Lähtökohtana tavoitteiden uudelleen arvioinnille oli huippu-urheilun sisäinen ja myös ulkoinen arviointi. Sen perusteella huippu-urheiluyksikön nykyisin jakama rahallinen tuki ei ole tarpeeksi tehokasta, koska sitä jaetaan liian laajalle lajikirjolle.
Karsimisen yhteydessä huippu-urheiluyksikkö haluaa tehdä tukien jakamisen avoimemmaksi. Kun kriteerit ovat kaikkien tiedossa, pystytään lajit valitsemaan selkeästi ja avoimesti.
Kojonkoski tyrmää oletukset siitä, että uudessa tukiohjelmassa useat huippu-urheilijat jäisivät ilman tukea, jos heidän edustamansa lajiliitto jää tuen ulkopuolelle.
- Meillä on myös yksilöohjelma, jossa tukea voidaan antaa potentiaaliselle olympia-tai MM-tason urheilijalle suoraan ohi lajiliiton, vaikka lajiliitto ei tuen kriteerejä täyttäisikään, Kojonkoski linjaa.
Uuden järjestelmän avulla Olympiakomitea pyrkii myös tehostamaan lajiryhmävastaavien työpanosta. Viiden lajiryhmävastaavan resursseilla ei pysty tarkasti seuraamaan yli 40 lajin tapahtumia.
Missä vaiheessa urallaan urheilija pääsee tuen piiriin pääsee? Suunnataanko tuki nouseville vai jo huipulla oleville urheilijoille?
- Saimme noin puoli miljoonaa euroa Suomi 100 tukea, joka suunnattiin nuorille urheilijoille. Siitä pääsi osalliseksi 53 tulevaisuuden huippua. Joukkuelajeissa painopiste on nuorissa, sillä aikuiset saavat tulonsa ammattilaisina eivätkä ole niinkään tukien varassa, Kojonkoski sanoo.
- Yksilöpuolella panostus on ehdottomasti huippuihin, joille on taattava täysi tuki niin valmennukselliseti kuin kaiken muunkin suhteen, jota urheilija menestyäkseen kansainvälisesti tarvitsee. Jos peilataan Rion tuloksiin, niin Suomessa ei ole kuin kourallinen urheilijoita, jotka yltävät valmennuksellisesti kansainvälisen tason viitekehykseen.
Lue myös:
Olympiakomitea haluaa yhteensä 10 mitalia Etelä-Korean ja Japanin olympialaisista
Rullalautailu jäämässä ilman Olympiakomitean tukieuroja - "Tyhjän päällä seistään"