Kari Jyväskylästä muistuttaa siitä, että huikeaan elämykseen ei aina tarvita kultamitali- tai ME-selostusta. Muissakin tapahtumassa voi olla riittävästi draamaa.
– Suomi-Ruotsi yleisurheilumaaottelut 60-luvun loppupuolella nimenomaan radiosta kuunneltuina ovat edelleen ihan kärkeä kaikissa kokemissani urheiluelämyksissä, Kari kuvailee.
Jyväskyläläinen muistelee nuoruutensa jännityshetkiä silloisten toimintapäivien päätteeksi, kun viikossa peräti kuusi päivää pakerrettiin.
– Maaottelua ruvettiin elokuun loppupuolen lauantai-iltapäivänä kuuntelemaan työ- ja koulupäivän jälkeen omakotitalon terassilla isän kanssa Alahärmässä Etelä-Pohjanmaalla. Se oli aina jännittävä yhteinen kokemus, Kari muistelee.
Haaveena on palata vuoden 1967 maaotteluun 10 000 metrin juoksuun, jossa suomalaiset rynnivät kolmoisvoittoon Jouko Kuhan johdolla.
– Se jännitys ja se draama, minkä Pekka Tiilikainen - Paavo Noponen -kaksikon selostukset loivat, se oli jotain maagista koulupojan maailmaan. Haluan tällä valinnallani nostaa maaottelun ja radion arvoa välineenä, Kari perustelee toivettaan.
Juhani Kärkinen - todellinen mäkikotka
Elokuussa edesmennyt maailmanmestari herkistää kuopiolaisen Annelin.
– Juhani Kärkinen oli aikansa todellinen mäkikotka!
Salpausselällä MM-kisoissa 1958 mäkimonttuun sanotaan kokoontuneen jopa 100000 katsojaa, kun Suomi saavutti kaksoisvoiton Kärkisen ja Ensio Hyytiän johdolla.
– Juhani Kärkisen ensimmäisen kierroksen hyppy oli varmasti tyylikkäin, mitä siinä mäessä on koskaan hypätty. Ehdoton suosikkini, Anneli hehkuttaa selostustoivettaan.
Haamuraja rikki olympia-altaassa
Kake Helsingistä fiilistelee Moskovan kesäkisojen 1 500 metrin uinnin loppukilpailulla.
– Silloin olympialtaassa tehtiin lajihistoriaa, helsinkiläinen muistelee.
Uinti on aina ollut Kakelle läheinen urheilumuoto ja tuo 39,5 vuoden takainen kilpailu erityinen neuvostoliittolaisvoittajan nostettua lajin uudelle tasolle.
– Nuori leningradilainen Vladimir Salnikov alitti ensimmäisenä ihmisenä kuninkuusmatkalla 15 minuutin rajan, Kake perustelee selostustoivettaan.
Sen selostuksen haluaisin kuulla -selostustoivekonsertti radioidaan Yle Puheessa 13. kerran itsenäisyyspäivänä 6.12. klo 10.02-13.02 ja uusitaan samana iltana klo 21.02 alkaen.
Lue lisää:
Muistorikkaat suomalaisvoitot itsenäisyyspäivän 13. selostustoivekonsertissa