Maaliskuun alussa Norjan Holmenkollenilla käytyjen yhdistetyn ja maastohiihdon maailmancupin kisojen parhaiten sijoittuneet eivät ole saaneet palkintorahojaan. Yksi palkintoaan odottelevista on Suomen yhdistetyn kärkinimi Ilkka Herola, joka sijoittui kisassa kolmanneksi. Hän alkoi kysellä kansainväliseltä hiihtoliitolta FISiltä rahoja, kun niitä ei pariin viikkoon tilillä näkynyt.
– Saimme sitten sieltä sellaisen yleisen tilanneselityksen, että missä mennään. Parhaansa he tietenkin tekevät siellä koko ajan, että saavat sen hoidettua. Mutta malttia pyydettiin urheilijoilta, Herola kertoo puhelimitse Yle Urheilulle.
Syy maksujen viivästymiseen ei ollut Herolalle yllätys. Pohjoismaisten hiihtolajien maailmancupin kisat jouduttiin Holmenkollenilla käymään koronaviruksen takia tyhjille katsomoille, ja lisäksi ampumahiihdon maailmancup peruttiin kokonaan. Se tiesi taloudellisesti isoa menetystä järjestäjille.
– Tappio oli niin iso, että seura on hyvin suurissa maksuvaikeuksissa siellä ja sen takia eivät ole pystyneet maksamaan palkintorahojakaan. Hirveän ikävä tilanne, mutta kyllähän tämä nykyinen maailmantilanne aiheuttaa kolhuja kaikenlaiseen toimintaan ja sinällään pitää itselläkin olla vähän joustoa eikä voi niin hätäinen olla, Herola sanoo ymmärtäväisenä.

Herolan mukaan palkintorahat maksetaan yleensä noin parissa viikossa. Järjestäjillä on viikko aikaa rekisteröidä maksu, minkä jälkeen odotellaan maasta ja sen rahaliikenteestä riippuen suoritusta tilille niin ikään noin viikko. Holmenkollenin palkintorahoille ei ole maksuaikataulua luvattu.
– Viikkokin on lyhyt aika tällaisen kanssa, jos siellä joudutaan uutta rahoitusta järjestelemään. Saa nähdä, miten se ratkaistaan ja missä vaiheessa, mutta uskon, että jonkin aikaa joutuu vielä odottelemaan.
Palkintorahat ovat vain bonusta
Kyselijän rooli lankesi Herolalle luontevasti siksi, että hän edustaa yhdistetyn urheilijoita FISissä. Oma lehmäkin oli toki ojassa: Herolalle on tulossa kolmannesta sijastaan 4 000 Sveitsin frangin eli reilun 3 700 euron potti. Summa on Herolan mukaan merkittävä, mutta sen varaan ei ole kuitenkaan laskettu mitään.
– Ei tämä nyt sillä tavalla minun henkilökohtaiseen elämääni vaikuta eikä varmaan kenenkään muunkaan urheilijan, se on yksi kahdestakymmenestä kilpailusta tänä vuonna, hän toteaa.
Kauden menot katetaankin urheilija-apurahan ja sponsoritulojen turvin.
– Perustoiminnan rahoitus pitää olla muualla ja palkintorahat tulevat siihen sitten bonuksena eikä niitä etukäteen budjetoida mihinkään. Kyllähän se on selvää, että sellainen tilanne olisi kestämätön. Ei niitä voi etukäteen ajatella, että niitä välttämättä tulee, kun kausi voi vaikka loppua loukaantumisen takia lyhyeenkin.
Rahoja on jäänyt maksamatta aiemminkin
Täysin poikkeuksellista palkintorahojen viivästyminen ei nimittäin ole. Kesällä 25 vuotta täyttävä Herola on kiertänyt kansainvälisiä kisoja kymmenisen vuotta ja ehtinyt nähdä monenlaista.
– Kaikenlaisia epäselvyyksiä on ollut ja on niitä (palkintorahoja) kissojen ja koirien kanssa saanut joskus metsästellä. Mutta ne ovat yleensä olleet inhimillisiä virheitä vain. On jäänyt huomiotta tai ollut väärää tilinumeroa tai jotain muuta vastaavaa. Joskus saattaa olla kansainvälisten pankkisiirtojen kanssa ongelmia, Herola kertaa.
Herola ei kuitenkaan moiti viivästyksiä. Hän toteaa, että kun maksaminen on vain muutamien ihmisten harteilla, on ymmärrettävää, että virheitä sattuu. Yhtä rennosti hän suhtautuu Holmenkollenin kisajärjestäjien tilanteeseen, ja toivookin, että perinteikkäässä kisapaikassa kilvoitellaan jatkossakin.

Tuleva kausi onkin vahvasti mielessä, sillä ensi syksyn kisakoitoksiin on valmistauduttu jo parisen viikkoa sitten. Tavallisesti tähän aikaa vietetään vielä ansaittua lomaa, mutta etuajassa päättynyt kausi aikaisti myös lomia, ja sitä myöten uuden harjoituskauden alkua.
Mieli onkin Herolalla hyvä, sillä hankalaksikin osoittautunut mäkihyppy löysi viimeistään kauden lopussa uomiinsa. Yhtä paljon urheilijaa ilahduttaa, kun joukkueen mäkivalmentajaksi kesken kauden tullut Falko Krismayr ja Herolan henkilökohtainen valmentaja Jarkko Saapunki ovat löytäneet yhteisen sävelen.
Ja niitä säveliäkin musiikkimies on ehtinyt koronaviruksen takia treenata aiempaa enemmän.
– En ole kotona oloa vielä pahakseni pistänyt. Ja musiikkihuoneeseen linnoittautuessahan on parhaassa mahdollisessa eristyksessä, niin ei ole niitä hommia haitannut, kitaran soitossa kunnostautunut Herola naurahtaa.
Herolan palkintorahoista kertoi ensin Helsingin Sanomat.
Lue myös: