Ilmassa on vertauskuvallisuutta. Mäkihypyn maajoukkueiden tiedotustilaisuuden aikana sankka sumu peittää Puijon tornin ja mäkikeskuksen ympäröivää maisemaa. Urheilijat ja maajoukkueen johto ovat kesän aikana tehneet asiansa mahdollisimman hyvin, mutta kun kesäkausi taittuu kohti ensilumia, on päällimmäisenä mielessä epävarmuus.
– Kaikkein eniten odotan, että pääsisimme kilpailemaan ja kausi pystyttäisiin viemään suhteellisen normaalisti läpi, viime kaudella maailmancupin osakilpailussa parhaimmillaan kuudenneksi ponnistanut Antti Aalto tiivistää tunnelmat.
– Olisin mielelläni kilpaillut kesä-GP:ssä, että olisin nähnyt, mihin taso riittää kansainvälisesti, mutta me emme mahda (korona)tilanteelle mitään. Olen yrittänyt ottaa kaiken irti kotimaan kilpailuista ja harjoittelusta.
Aalto keskittyi kesän ajan hyppytekniikkaan.
– Vielä viime kesänä jouduin menemään paljon fysiikan ehdoilla. Nyt fysiikka on siinä kunnossa, että olen voinut keskittyä enemmän hyppäämiseen ja pienten teknisten asioiden hiomiseen, Aalto kertoo.
Korona muokkasi ohjelmaa
Maajoukkueiden kesäohjelma muuttui moneen kertaan. Kansainvälisistä leireistä yksi toteutui, mutta Oberstdorfistakin piti palata suunniteltua aiemmin.
Kotimaassa hyppääjät ovat leireilleet Lahdessa, Rovaniemellä ja Kuusamon Rukalla. Puijo puolestaan on toiminut arkiharjoittelun kotimäkenä Kuopiossa asuville Aallolle, Niko Kytösaholle ja Eetu Nousiaiselle sekä säännöllisesti Kuopiossa vierailevalle Jarkko Määtälle.
Arttu Pohjola on harjoitellut Lahdessa ja Andreas Alamommo Rovaniemellä.
– Vähintään kahden tai kolmen viikon välein olemme koonneet porukan yhteen. Ryhmä on nuori. Keskinäinen kilpailu ja nuorten miesten into vie porukkaa eteenpäin, maajoukkueen päävalmentajaksi kymmenen vuoden tauon jälkeen palannut Janne Väätäinen painottaa.
Tukikohta kisojen tuntumaan
Japanin Sapporoon asettunut Väätäinen vietti alkukesästä kaksi kuukautta vanhoilla kotikulmillaan Kuopiossa. Sen jälkeen hän ehti käydä Japanissa ja on nyt taas ollut maajoukkueen mukana pari viikkoa.
– Ennen kauden alkua ehdin vielä käydä Japanissa. Talvella on tarkoitus, että elämä on enimmäkseen Keski-Euroopassa, Väätäinen taustoittaa.
– Tällä hetkellä näyttää todennäköiselle, että myös hyppääjät viettävät talvella pitkiä aikoja Keski-Euroopassa. Meidän on järkevintä rakentaa kotipesämme lähelle kisapaikkoja. Etelä-Saksa, Italian Tarvisio, Itävallan Villach ja Slovenian Kranjska Gora ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja.
Hakola jatkaa haalareissa
Päävalmentajan vastuulla ovat kokonaissuunnittelu, kilpailujen ja leiritysten aikainen toiminta sekä lajitekniset asiat. Vielä viime kaudella päävalmentajana toiminut Lauri Hakola keskittyy arkivalmennukseen ja fysiikkaan.
– Eniten olen pyrkinyt keskittymään laadun lisäämiseen. Joka ainoa kerta kun mennään mäkeen tai fysiikkaharjoitukseen, on ajatus oltava siinä hetkessä ja mahdollisimman laadukkaassa tekemisessä, Väätäinen sanoo.
– Toinen keskeinen asia on yksilöllisyys. Urheilijat ovat teknisesti, fyysisesti ja myös persoonina erilaisia. Siksi jokaista urheilijaa on myös opetettava eri tavalla, Väätäinen sanoo.
Lue lisää: