Viime talvena yksi suurimmista puheenaiheista yhdistetyssä oli mäkihyppypuvuilla kikkailu. Suomen maajoukkueen päävalmentaja Petter Kukkosella meni kauden alussa niin sanotusti kuppi nurin asiasta ja hän avautui manipulaatiosta heti Rukan maailmancupissa.
Siitä alkoi koko kauden kestänyt show, jonka aikana Kansainvälinen hiihtoliitto (FIS) muun muassa antoi Kukkoselle vakavan varoituksen epäkelvosta käytöksestä kansainvälisen liiton toimintaa kohtaan.
Kukkosen ulostulon takia pukukikkailu oli kuitenkin huomattavasti enemmän tapetilla kuin aikaisemmin ja tilanteeseen on vaadittu viime aikoina yhä selkeämmin muutosta. Ja muutosta on myös pyritty saamaan aikaiseksi, eikä vähiten huhtikuussa FIS:n mäkihypyn varustekontrolleriksi valitun Mika Jukkaran johdolla. Jukkara seurasi tehtävässä peräti 30 vuoden ajan toiminutta itävaltalaista Sepp Gratzeria.
Vielä viime keväänä tilanne oli toinen. Petter Kukkonen kertoi Yle Urheilulle, että kun Suomi teki Hiihtoliiton mäkihypyn ja yhdistetyn johtoryhmän puheenjohtaja Lauri Kettusen johdolla hyvin perustellut parannusehdotukset FIS:n varustekomitealle, vastaanotto oli hyvin penseä.
Saman allekirjoittaa myös Janne Marvaila, josta tuli jälleen varustekomitean suomalaisjäsen Mikko Virmavirran jättäydyttyä pois viime kevään jälkeen. Suomen Hiihtoliiton edustajana toimiva Marvaila tuo kokouksissa suomalaisvalmentajien ja liiton näkökulmaa esiin, mutta tuo myös toiseen suuntaan tärkeää tietoa kokouksista.
Marvaila osallistui ensimmäiseen komitean kokoukseensa viikko sitten ja sai kuulla paheksuntaa siitä, miten Suomi oli aiheuttanut tällaista kohua
– Eihän sellaista koskaan katsota hyvällä. Mutta olen oppinut sen, että jos jotain haluaa viedä läpi, niin jossain vaiheessa suu on avattava. Petter avasi suunsa ja aiheutti hämmennystä. Ja ainakin keskustelua siitä syntyi, Marvaila kertoi ja vakuutti, ettei kevään tapaista penseyttä ole enää ollut havaittavissa.
– Uskon, että tämä on menossa parempaan suuntaan.
Myös Kukkosen mukaan työtä tilanteen parantamiseksi on selvästi yritetty tehdä. Muun muassa kesän Grand Prix -kisojen yhteydessä kaikki kiertueen urheilijat mitattiin uudelleen, mutta perusmittaustapaa oli osittain muutettu. Urheilijoiden piti vaihtaa alusvaatteet valvotusti, jotta mittaajat pystyivät näkemään, ettei alushousuissa ollut mitään ylimääräistä, kuten esimerkiksi tiskirättejä.
– Meillä urheilijoilla kaikki mitat säilyivät samoina kuin viime talvena, joten linja siihen, miten mäkipuvumme valmistetaan, ei tule muuttumaan, Kukkonen sanoi.
Saisiko sanktiot kikkailijat kuriin?
Jukkaran johdolla FIS:ssä on yritetty miettiä erilaisia vaihtoehtoja urheilijoiden mittaamiseen. Tällä hetkellä uuden teknologian mukaan saaminen on ollut vaikeaa, koska vaihtoehdot ovat olleet joko kömpelöitä tai kalliita.
Marvaila muistutti, ettei mittausproseduuri ei ole aivan yksiselitteinen, sillä ihmisen kehoa on vaikea mitata ja luoda sääntöjä, jotka toimivat yleispätevästi ja ovat reiluja kaikille.
– Jos se ratkaisu olisi helppo, niin se varmasti löytyisi, koska Mika (Jukkara) on ottanut homman haltuun napakasti, Kukkonen totesi.
Varustekomitean viimeviikkoisessa kokouksessa keskusteltiin paljon pukujen manipuloinnista ja kehonmittauksesta. Komitean saksalaisjäsen Andreas Bauer otti puheeksi sanktiot, jos kehonmittausta tai pukua yritetään manipuloida. Marvaila on samaa mieltä, että tämäntapainen järjestelmä pitäisi luoda, sillä tällä hetkellä kisasta hylkääminen on aivan liian pieni uhkatekijä.
– Meillä on isoja maita, joilla on monta urheilijaa. Jos 20 parhaan joukossa on 5 urheilijaa, niin joukkueen kannalta on ihan sama, jos yksi hylätään. Mutta jos urheilijalle asetetaan sanktioita, jolla on vaikutus hänen ansaintamahdollisuuksiinsa, niin silloin hän on ehkä enemmän kiinnostunut siitä, ovatko hänen välineensä oikean kokoisia, Marvaila sanoi.

Kukkonen: En täysin luota systeemiin
Sekä Kukkonen että Marvaila ovat luottavaisia, että tuleva kausi ei ole samanlainen kuin viime talvi pukukohuineen. He uskovat, että varustekontrolli toimii paremmin, mutta tästä huolimatta Kukkonen odottaa näkevänsä, että jotkut käyttävät harmaata aluetta hyödykseen.
– Näen, että FIS:ssä on nyt aito halu muuttaa sitä asiaa. Tullaanko näkemään isoja pukuja, joissa on haarat alhaalla, niin hyvin varmasti tullaan. En usko, että siihen kauheaa muutosta saadaan, ja se on surullista, Kukkonen sanoi.
– En luota täysin siihen systeemiin, miten urheilijoiden kehot mitataan tai miten pukuja kontrolloidaan. Koko prosessi on jotenkin niin vanhahtava, tai jos sanon suoraan niin läpimätä yhä edelleen. Minun on tosi vaikea luottaa siihen, että urheilijat olisivat samalla viivalla.
Kukkosen mukaan Hiihtoliitolla on tarkoitus olla valmiina, jos näyttää siltä, että peli jatkuu samana tänä talvena ja räikeitä ylilyöntejä tulee esille.
– Olemme valinneet sen linjan, että haluamme viedä koko tätä mäkihypyn varustepalettia oikeudenmukaisempaan suuntaan monella eri taholla. Valmistamme toimintamallin, mitä teemme, jos siellä jotain räikeyksiä alkaa näkyä ja olemme olleet aktiivisia sen suhteen, Kukkonen sanoi.
Hän ei kuitenkaan halua vielä puhua strategioista julkisesti, sillä ne ovat vielä tarkentumassa. Kukkosen mukaan suomalaiset ovat pukuasioissa kuitenkin paremmin kartalla kuin vuosi sitten.
– Meidät löylytettiin Rukalla niin housut kintuissa kuin vain on mahdollista. Emme ole enää niin sinisilmäisiä, olemme oppineet läksymme, sillä tiedämme, mitä muut tekevät. Luulen, että meillä on nyt paljon kilpailukykyisempiä pukuja.
Muutoksia vasta olympialaisten jälkeen
Sekä Kukkonen että Marvaila tietävät, että vaikka varustekontrollia parannettaisiinkin tälle kaudelle, ei suuria muutoksia ole odotettavissa nopealla aikajänteellä. Suurin syy tähän on helmikuussa järjestettävät Pekingin olympialaiset, sillä monet maat ovat tehneet usean vuoden kehitystyötä juuri olympialaisia varten.
– Olympialaisten jälkeen lähdetään taas puhtaalta pöydältä kehittämään lajia, Marvaila uskoo.
Kukkosen mukaan tällainen kehitys olisi hienoa, sillä varusteiden kanssa kikkailu on ollut yleistä jo monia vuosia. Kukkonen on nostanut varustemanipulaation esille jo esimerkiksi Falunin vuoden 2015 MM-kisojen aikaan.
– Tämä on ollut niin pitkän aikaa tapetilla, eikä se ole vain muuttunut. Se on sääli, miten kaikkien lajia seuraavien ihmisten silmien edessä voidaan tehdä tällaista ja meiltä puuttuu rohkeus puuttua siihen. Katsomme oman maan hyötyä paljon enemmän kuin koko lajin. Se on tosi sääli, Kukkonen sanoi.
Lue myös: