Pesäpalloa seuraavat haukkoivat henkeään, kun 15-vuotias Halsuan Toivon kasvatti Perttu Ruuska teki näyttävän sisääntulon Superpesikseen syksyn 2016 pudotuspeleissä. Mopokortti-ikäinen "Ihmepoika" takoi palloa kenttään, kun Vimpelin Veto palasi kultakantaan viiden Sotkamon Jymylle kärsityn finaalitappion jälkeen.
Nyt kuuden Vimpelissä vietetyn kauden jälkeen sarjahistorian nuorin kultamitalisti, nuorin juoksun lyönyt pelaaja ja nuorin Itä-Länsi -pelaaja päätti ottaa uuden suunnan urallaan. Muuttokuorma suuntaa Tampereelle, kun 20 vuoden ikään varttunut Ruuska solmi hallitsevan mestarin Manse PP:n kanssa kolmivuotisen sopimuksen.
Manselaiset ovat tulleet pääsarjaan ryminällä, ja viime kaudeksi muun muassa Juha Puhtimäellä, Henri Puputilla, Tuomas Jussilalla, Lauri Kivisellä ja Simo Vainikaisella vahvistunut joukkue nappasi kultamitalit Kouvolan Pallonlyöjiä vastaan.
Vuosina 2016 ja 2017 Vimpelin kanssa kultaa juhlineelle Ruuskalle Manse näyttäytyi houkuttelevimpana paikkana.
– Kyllähän se on selvää, että uudet haasteet virkistävät. Täällä on mielenkiintoinen projekti, uutta buumia ja joukkue, johon pääsee mukaan. Odotan innolla pääseväni hommiin, Ruuska kertoo Yle Urheilulle Tampereelta.
– Perusteluja voi miettiä vaikka mitä lähtien joukkueesta ja kaupungista. Täällä on varmasti mukavaa pelata ja olla.

Pidemmän projektin perässä
Vimpelin Saarikenttä on ollut Ruuskan koti koko uran ajan, mutta päätös vaihtaa maalta kaupunkiin kypsyi viime talven ja kevään aikana. Kolmen vuoden sopimuksella hän halusi lukita tulevien vuosien suunnitelmat.
– Olin ajatellut, että ainakin jos tulee hyviä vaihtoehtoja, otetaan vakavaan harkintaan. Kesällä Manse otti yhteyttä, ja tuli sellainen olo, että tämän kortin haluaa nähdä. Nopeasti edettiin, ja päätös oli tämä.
– Ajattelin, että jos kerran on lähdössä, en halua sellaista, että käydään vuosi siellä ja toinen tuolla. Täällä on hyvä projekti meneillään, ja ajattelin, miksen sitoutuisi siihen pidemmäksi aikaa. Lähdetään tuosta "kolmosesta" liikkeelle.
Ruuska pyrki Jyväskylän yliopiston liikuntatieteelliseen tiedekuntaan, mutta jäi rannalle ainakin toistaiseksi. Pysyvä osoite löytyy jatkossa Tampereelta.
Jokeripaita taas päälle?
Kultamitali kaulassa eläköityneen pelinjohtajan Matti Iivarisen korvaajaksi Manse hankki viuhkaan Joensuun Mailan parin vuoden takaisen mestarivalmentajan Juhani Lehtimäen, jonka kanssa Ruuska ei ole vielä puhunut ensi kaudesta sen tarkemmin.
Ruuska pelasi ensimmäiset vuodet lyöjäjokerina, mutta Janne Heimosen lopetettua Ruuska asteli kesällä 2020 lautasen äärelle. Mansessa lukkaroi Suomen aateliin kuuluva konkari Puhtimäki, joten Ruuskan rooli on todennäköisesti palata taas kotiuttajajokerin paitaan.
– Ensi viikolla vasta palaveerataan pelinjohdon kanssa, joten en osaa sanoa roolista vielä mitään. "Putte" (Puhtimäki) ja muut ovat todella kovia pelimiehiä, joilta varmasti saa paljon oppia.
Puhtimäen, 36, sopimus kattaa vielä ensi kauden. Kysymykseen siitä, onko lukkarin paikka kuitenkin Ruuskan tähtäimessä jatkossa, mies vastaa pyöritellen.
– Ei lukkarointi ole poissuljettu missään nimessä. Kun tulee joukkueeseen, ensimmäinen asia on se, että voitetaan mestaruus joukkueena, on rooli mikä hyvänsä. Sen jälkeen voi miettiä, että missä niin sanotusti on mukava pelata, Ruuska naurahtaa.
Ruuskan kautta häiritsi talvella ja keväällä armeija, mutta sen taakse hän ei halua mennä.
– Kun sai rytmin päälle, ei sitä voi pitää minään tekosyynä. Lajipuoleen se varmasti viime talvena vaikutti siinä mielessä, että toistoja tuli vähemmän. Sitä tulen nyt painottamaan, mutta kuten sanoin, palaverit joukkueen kanssa ovat vielä käymättä. Sitä käydään tarkemmin läpi myöhemmin.

Numerot laskussa
Ruuskan parhaalla kaudella 2018 hän takoi 32 ottelussa 11 kunnaria ja kaikkiaan 128 juoksua neljän juoksun keskiarvolla ja kotiutusprosentilla 65,3. Sekään ei riittänyt lyöjäkuninkuuteen, kun kuumana kesänä pallo kulki ja Ruuskan edelle kiipesivät Jukka-Pekka Vainionpää (139) sekä Juha Korhonen (131).
Siirtyminen sisäpeliin numerolla lyöväksi pelaajaksi on luonnollisesti pudottanut tilannemääriä merkittävästi. Kun kotiutusmahdollisuuksia esimerkiksi kolme vuotta sitten oli 32 ottelussa 196, viime kaudella Ruuska pääsi yrittämään 27 ottelussa 87 kertaa.
Onnistumisprosentti oli 51,7, ja lyötyjä kertyi 1,7 ottelua kohden. 45 (1+44) juoksulla irtosi lyöjätilaston 18. paikka, kun aiempina vuosina sijoitukset olivat neljäs, seitsemäs ja kolmas.
Päättyneellä kaudella Vimpeli oli runkosarjan toinen, mutta kompastui joukkueestaan kaiken ulosmitanneeseen Kouvolaan välierissä. Sotkamo kaatui pronssipeleissä, joten ilman mitalia Veto ei jäänyt.
Ruuska myöntää, että viime kausi jäi kaivelemaan.
– Se oli pettymys henkilökohtaisesti sekä myös joukkueena. Ei voi ihan tyytyväinen olla.

Mestarikandidaatti jatkossakin
Mansen mestaruusryhmä pysyi hyvin kasassa, ja Lehtimäellä on käsissään palikat, joilla lähteä hakemaan mestaruutta. Ainoa selkeä menetys on jokeritykki Juha Niemi, joka siirtyi Konsta Lehtolan kanssa Hyvinkään Tahkoon.
Ruuskan lisäksi Manse hankki paluupostissa Hyvinkäältä Riku Hokkasen sekä sensaatiojoukkue IPV:stä lyöjäjokeri Tommi Piiraisen. Ruuskaa kultamitali on kiertänyt neljä edellistä kautta, ja finaalitkin ovat jääneet haaveeksi. Nyt niin ei saa enää tapahtua.
– Välierätappioita on kertynyt viime vuosina sen verran, että kaikki mahdollinen tehdään mestaruuden eteen, Ruuska vakuuttaa.
Juttua muokattu 8.10.2021 klo 18.20: Korjattu Vimpelin Vedon runkosarjasijoitus.
Lue myös:
Siilinjärven Pesis luopuu miesten Superpesiksen sarjapaikastaan
Manse PP:lle iso menetys – huippulyöjä siirtyy pitkällä sopimuksella Hyvinkäälle
Kommentti: Pesäpallon mystisin mies sai vihdoin ansaitsemansa kruunun uralleen