Annimari Korte teki torstaina ensimmäisiä aitahyppelyitä 12 viikkoa sitten tehdyn takareisileikkauksen jälkeen. Pika-aituritähden mukaan kuntoutus on edennyt jopa odotettua paremmin, ja pian Korte pääsee kiinni normaaliin harjoitteluun.
– Toinen takareisi on aivan kunnossa. Toisessa oli vähän isompi leikkaus, joten siinä kestää vielä muutama viikko, mutta joulukuussa pitäisi olla ihan täydessä kunnossa. Pari viikkoa ehkä, kunnes pääsen tekemään normitreeniä, Korte kertoo Yle Urheilulle.
Korte kertoi keskiviikkona siirtyvänsä hollantilaisen huippunimen, Bart Benneman, valmennukseen. Bennema on valmentanut muun muassa Dafne Schippersin moniottelijasta 200 metrin EM- ja MM-voittajaksi sekä Nadine Visserin 100 metrin aitajuoksussa kansainväliselle huipulle.
Kortteen mukaan Bennema oli hänen ykkösvaihtoehtonsa sen jälkeen, kun yhteistyö espanjalaisen Rafael Blanquerin kanssa päättyi.
– Jos saisin valita kaikkialta maailmassa, olisin valinnut Bartin. Ajattelin alun perin, ettei se olisi vaihtoehto, sillä hollantilaiset ovat aika tiukkoja siitä, ketkä saavat olla heidän kanssaan, Korte alustaa ja jatkaa:
– Olen kuitenkin ollut heidän kanssaan leireillä ja Bart tuntee minut, joten hän onneksi suostui tähän. Tykkään kaikesta, mitä he tekevät ja on uskomatonta, miten hyvin he osaavat valmistautua arvokisoihin. Jos katsoo Nadinea niin siellä ollaan arvokisoissa aina ennätyskunnossa ja parhaimmillaan.
Yhteistyö Blanquerin kanssa päättyi Kortteen mukaan muun muassa valmentajan sairasteluiden, iän ja perhesyiden takia. 76-vuotias Blanquer ei ole pystynyt tekemään viimeiseen vuoteen harjoitusohjelmia.

Valmentajavaihdoksen suhteen Kortteella oli onneakin matkassa, kun Schippers kertoi viime viikolla vaihtavansa valmentajaa. Kun hollantilaistähti siirtyi muualle, Bennemalle vapautui aikaa Kortteen valmennukseen.
– Dafnella on ollut vuosikausia selän kanssa ongelmia ja sen takia hän vaihtoi seitsenottelusta pikajuoksuun. Hän on menestynyt pikajuoksussa todella hyvin, mutta niitä selkävaivoja on ollut jo monia vuosia, ja nyt hänellä on tarkoitus kuntouttaa selkä täysin kuntoon. Bartilla ei ole aikaa siihen, joten siellä on jotkut muut valvomassa kuntoutusta.
– Se, että Dafne ei vie enää niin paljon aikaa, antoi minulle ja Bartille aikaa uuteen projektiin. Se oli sinänsä minulle onni, että Dafne siirtyi muualle.
Nopeita juoksijoita
Bennema ei ole Kortteelle uusi tuttavuus, sillä aituri on harjoitellut parina aiempana talvena valmentajan leireillä Etelä-Afrikassa. Kortteen mukaan oli monia syitä, miksi hollantilaisvalmentaja oli hänen ykkösvaihtoehtonsa.
– Meillä on ollut harjoitusleireillä todella kivaa ja hyvä fiilis treenata. Luotan Bartiin ja hänellä on hyviä ideoita ja menestyneitä urheilijoita. Totta kai se vaikutti, kuinka hyviä urheilijoita hänellä on. Hitain satasen juoksija on juossut 11,2 ja hitain aituri (satasen sileällä) 11,4.
Korte uskookin, että Bennema pystyy kehittämään Kortteen heikkoutta, joka on ollut nopeus. Kortteen uudet harjoituskaverit ovat todella nopeita juoksijoita. Esimerikiksi suomalaisista pikajuoksijoista ainoastaan Lotta Kemppinen (11,33) ja Anniina Kortetmaa (11,46) ovat juosseet samaa vauhtia satasen sileällä kuin hitain Benneman valmennettavista.

Ylöstalo katsoo luottavaisena tulevaan
Valmentajavaihdos ei muuta suuresti Korteen arkea. Mikael Ylöstalo jatkaa Kortteen valmennuksessa ja hänen tehtävänään on valvoa aiturin harjoittelua Helsingissä. Harjoittelun suhteen ei ole vielä tarkkoja suunnitelmia, mutta Korte uskoo sisällön painottuvan aiempaa enemmän nopeuteen ja voimaan.
– Käyn ne Etelä-Afrikan leirit, joita olen käynyt viime vuodet, ja myös keväällä mennään varmaan sinne. Toivottavasti pääsemme myös Hollantiin harjoittelemaan. Siitä täytyy neuvotella, sillä he ovat olleet todella tiukkoja koronan kanssa.
Ylöstalo odottaa innolla yhteistyötä Bennemanin kanssa. Ylöstalon arkeen muutoksella ei ole vaikutusta, sillä hän saa edelleen keskittyä parhaaseen osaamisalueensa eli harjoitustilanteeseen ja suoritustekniikoihin.
Ylöstalo katsoo tulevaisuuteen erittäin luottavaisin mielin.
– Hän pystyy varmasti parantamaan ennätystään, se on ihan varma, Ylöstalo sanoo.
– Tällä hetkellä vaikuttaa erittäin hyvältä. Tehdyt operaatiot ovat tuoneet lisää mahdollisuuksia kehittää Annimarin tulosta jo ensi kesänä.
Korte kärsi koko viime kesän takareisivaivoista. Hän juoksi parhaimmillaan tuulituloksen 12,82 kesäkuussa Kuortaneella, kun myötätuulta oli 2,1 metriä sekunnissa. Paras sallituissa olosuhteissa juostu aika oli 12,91 Turun Paavo Nurmi Gameseissa.
– Leikkauksessa avattiin takareisi ja jänne oli suurimmaksi osaksi irti luusta, joten oli kyllä oikea ihme, että olen pystynyt edes kisaamaan kesällä. Olen joutunut kompensoimaan joillakin muilla lihaksilla, kun en pystynyt käyttämään takareittä ollenkaan. Olen sillä tavalla tyytyväinen, että pystyin tuollaisiin suorituksiin noinkin huonossa hapessa olevalla takareidellä.

Kortteen tarkoitus on jatkaa uraansa vielä Pariisin olympialaisiin. Hän uskoo, että hänellä on vielä paljon potentiaalia kehittyä aitajuoksijana. Uran paras noteeraus on vuonna 2019 juostu Suomen ennätys 12,72 Joensuussa.
– Olen nyt kolme kesää juossut 12,7 tai 12,8 ja rikkinäisillä takareisillä. Tämä tulee toivottavasti olemaan eka vuosi, kun pystyn juoksemaan ehjillä takareisillä ja suuremmalla voimalla. Minä uskon, että on tosi paljon potentiaalia kehittyä vielä.
Kuinka kovaa juokset ensi kesänä?
– Toivon että vähintään 12,6. Olisin tosi tyytyväinen 12,5:een. Uskon, että se on ihan realistista.
Lue myös:
Annimari Kortteen molemmat takareidet leikattiin – Kalevan kisat ja Ruotsi-ottelu jäävät väliin