Tennistähti Novak Djokovicin viisumikohuun saatiin jälleen uusi käänne perjantaina, kun hänen viisuminsa Australiaan peruttiin. Maahanmuuttoasioista vastaava ministeri Alex Hawke käytti henkilökohtaista päätösvaltaansa ja nyt Djokovicin osallistuminen Australian avoimiin on uhattuna.
Hawken mukaan viisumi peruttiin, "koska oli yleisen edun mukaista tehdä niin". Djokovicin odotetaan valittavan päätöksestä, mutta asialla on kiire, sillä Australian avoimet alkavat maanantaina.
Djokovicin tapausta on seurattu Suomen Australian suurlähetystössä Canberrassa, vaikka maassa on käynnissä kesälomakausi. Edustuston päällikön sijainen Heini Korhonen uskoo, että Djokovicin viisumin perumispäätös pysyy voimassa.
– On vaikea nähdä, miten hallitus tai ministeri voisi tehdä tästä enää toisenlaista päätöstä. Se olisi paha isku politiikalle, jota täällä on noudatettu. En voi kuvitella, että se olisi poliittisesti mahdollinen päätös.
Djokovic ei ole ottanut koronarokotteita. Hän on kuitenkin esittänyt dokumentit 16.12. annetusta positiivisesta testituloksesta ja myöhemmin negatiivisesta testituloksesta.
Australiaan saapumisen yhteydessä Djokovicin maahantuloasiakirjoissa oli epäselvyyksiä. Australian koronapolitiikka on ollut maailman tiukimpia.
– Euroopassa rajoitukset ovat aiheuttaneet vastustusta. Täällä tiukat koronarajoitukset laitettiin voimaan ja niitä on noudatettu kiltisti, Korhonen avaa.
Australian pääministeri Scott Morrison puolusti päätöstä perua Djokovicin viisumi uudelleen. Hän painotti, että Australiassa on tehty rajusti töitä alhaisten kuolleisuuslukujen, vahvan talouden ja korkeiden rokotuslukujen eteen.
– Australialaiset ovat tehneet monia uhrauksia tämän pandemian aikana, ja he odottavat oikeutetusti, että näiden uhrausten tulosta suojellaan, pääministeri kommentoi.
Djokovicin keplottelu herättänyt suurta raivoa Australiassa
Heini Korhosen mukaan keskustelu Djokovicin viisumista käy kuumana koko Australian yhteiskunnassa. Tapaus kytkeytyy vahvasti maan koronapolitiikkaan ja kansalaisten jaksamiseen tiukkojen rajoitusten keskellä.
– Kun sitten yritetään käynnistää yhteiskuntaa uudelleen ja pyörittää tapahtumia, kuten Australian avoimia, tulee omikron-variantti, joka sotkee taas kuviot ja peruu paljon tapahtumia. Kaiken tämän keskellä on maailmanluokan supertähti ehkä hieman kyseenalaisin paperein. Hyvin mielenkiintoinen kuvio, Korhonen pohtii.
Korhosen mukaan vaakakupissa painavat sekä urheilulliset että eettiset syyt. Urheilusta kiinnostuneet ihmiset haluaisivat nähdä maailmanluokan tennistä ja parhaat pelaajat areenalla.
Australian kovat rajoitukset ovat estäneet ulkomaille matkustamisen ja sukulaisten tapaamisen. Tässä tilanteessa Djokovicin pelaaminen olisi kyseenalaista.
– Täällä on ollut kuitenkin yli kaksi vuotta niin kovat rajoitukset päällä. Djokovicin tapaus olisi ollut täysin kestämätön tilanne. Ei tässä olisi voinut kävellä yhteisten sääntöjen yli. Australiassa säännöt maahantulon suhteen ovat olleet maailman tiukimpia.
Pallo on nyt Korhosen mukaan Djokovicin tiimillä. Mikäli viisumin peruutus jää voimaan, on hänen poistuttava maasta. Pahimmillaan hän ei voisi saada viisumia Australiaan kolmeen vuoteen.
– Tässä odotetaan, mitä Djokovicin tiimi aikoo tehdä. Heillä on varmasti kaikki tarpeelliset resurssit käytössään.
Djokovic on tenniksen miesten maailmanlistan ykkönen ja Australian avointen puolustava mestari. Hän kilpailee tiiviisti Rafael Nadalin ja Roger Federerin kanssa menestyneimmän miespelaajan tittelistä. Kaikki ovat voittaneet 20 grand slam -mestaruutta, joten Djokovic olisi Australian avoimissa voinut nousta historiallisesti listan ykköseksi.
Lue lisää: