Jääkiekon SM-liigassa on tehty eri joukkueissa ilmenneiden koronatartuntojen vuoksi viime viikkoina useita ottelusiirtoja. Otteluohjelman muutokset on pantu toimeen hyvin lyhyelläkin varoajalla. Olosuhteiden pakosta joskus jopa itse pelipäivänä.
Alkuvuodesta ei halleihin ja areenoille ole voinut ottaa joko lainkaan yleisöä tai rajoitukset ovat sallineet vain muutaman kymmenen katsojan sisään ottamisen. Tämä on osaltaan mahdollistanut nopean reagoinnin sarjaohjelmassa.
Perheet sopeutuvat sarjaohjelmaan
Moni jääkiekkoammattilaisista elää työnsä ohella tavallista perhearkea sen tuomine kiireineen ja aikatauluineen.
Tapparan valmennusryhmässä työskentelevän Tuomas Tuokkolan perheessä lapset ovat ala- ja yläkouluikäisiä.
– Kyllähän se kamala fakta on, että perhe joutuu sopeutumaan. Tapahtumien siirtyminen vaikuttaa myös perhearkeen, sanoo Tuokkola.
Matkan päässä Kouvolassa ennen Tappara-pestiään valmentanut Tuokkola kehuu vuolaasti vaimonsa arjenhallintataitoja, joita on jo ennen poikkeusoloja tarvittu. Isä-Tuomaksen valmennusuran jatkuttua yli 20 vuotta, on Tuokkolan perheessä jääkiekon rytmissä elämiseen kuitenkin jo totuttu, myös normaalitilanteessa.
– Ei tässä hirveästi lomaretkiä kauden ajalle suunnitella. Silloin kun pelataan, pelataan. Elokuusta eteenpäin käytännössä kuusi päivää viikossa tehdään töitä ja päivät ovat pitkiä.
Toisaalta pandemia-aikaan mahtuu Tuokkoloilla myönteiselläkin tavalla poikkeuksellinen kevät 2020, jolloin Ylöjärven Asuntilassa asuva perhe nautti toistensa seurasta.
– Eipä ole ikinä perheen kesken vietetty keväällä niin paljon aikaa kotona. Muualla ei käyty kuin kaupassa ja viikonloppuisin luonnonpuistoissa retkeilemässä.
Päivä kerrallaan niin kuin 4-vuotias opettaa
Ilveksen kalenterista katosi maanantaina keskiviikon peli KooKoota vastaan ja siirtyi helmikuun lopulle. Ilveksen puolustaja Aleksi Elorinteen perheessä on 4-vuotias lapsi ja vapuksi on tulossa perheenlisäystä.
– Onhan tässä joutunut sopeutumaan yllättäviin tilanteisiin, kun on ollut ottelusiirtoja. Paljon voi tapahtua lyhyen ajan sisällä, mutta lapsiperheen arjessa tapahtuu muutenkin kaikkea yllättävää.
Vaikka ohjelmanmuutoksiin sopeutuminen otti ammattikiekkoilijalle pandemian alettua aikansa, perheen pienokaiselle riittää joka-aamuinen päivitys isän aikataulusta.
– Aamuisin aina kysytään, onko pelipäivä vai treenipäivä ja sen mukaan mennään. Sen verran hetkessä eletään vielä tuon ikäisen maailmassa, että eletään muutenkin päivä kerrallaan.
Hetkessä elämisen taito onkin noussut Elorinteellä entistä tärkeämmäsi, niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin.
– Sitä nauttii vielä enemmän joka ikisestä pelistä, kun osaa ottaa joka hetkestä ilon irti, koska ei tosiaankaan tiedä, mitä huominen tuo tullessaan.
Elorinne kertoo, että aikataulupoukkoilun ja epävarmuuden keskellä myönteiset asiat löytyvät entistä paremmin kulloisestakin päivästä.
– Sitä aina puhutaan päivä kerrallaan elämisestä, mutta en ole koskaan elänyt näin konkreettisesti hetkessä. Eli kyllä tämä aika sentään myös jotakin positiivista tuo.