Elämä on joskus sattumankauppaa. Mika Kojonkoski ei vielä muutama kuukausi sitten suunnitellut lähtevänsä kehittämään lähes nollatason mäkihyppymaahan uskottavaa olympiajoukkuetta, mutta yksi sattuma johti toiseen.
Perjantaina kerrottiin, että Kojonkoski alkaa rakentaa Kiinan mäkimaajoukkuetta kohti vuoden 2022 Pekingin olympialaisia. Yle Urheilun puhelimitse Pekingistä tavoittama Kojonkoski kuvailee uutta titteliään koreaksi. Suomalainen on High Performance Director of Team China Ski Jumping eli vapaasti suomennettuna Kiinan mäkihypyn huippu-urheilujohtaja.
– Kiinalla valtiona on kova tarve luoda talviurheilukulttuuria ja siihen tarvitaan tietenkin huippu-urheilijoita. Lahjakkaista nuorista tytöistä ja pojista yritetään tehdä talviurheilijoita, tässä tapauksessa mäkihyppääjiä, Kojonkoski kertoo.
Suomeen sijoittuva mäkihyppyprojekti ei ole ainoa laatuaan. Esimerkiksi Vuokattiin perustettu kiinalainen urheiluakatemia tuo Vuokatin urheiluopistoon pysyvästi noin 150 kiinalaista talvilajien urheilijaa. Jääkiekkomenestystä Kiina tavoittelee Kunlun Red Star -seuran avulla. Seuran miehet pelaavat venäläisjohtoisessa KHL:ssä, naiset pelaavat kanadalaisessa ammattilaisliigassa CWHL:ssä.
Kojonkosken johtama mäkihyppyprojekti sijoittuu Kuopioon. Noin 30 kiinalaista mäkihyppääjää sekä kuusi valmentajaa muuttaa pysyvästi Kuopioon vuoden 2022 olympialaisiin asti. Kojonkoski työskentelee koko projektin vetäjänä, joten häntä ei nähdä Kiinan miesten tai naisten mäkimaajoukkueen päävalmentajana.
– Tätä tehdään 365 päivää vuodessa. Ensimmäisen vuoden aikana se on aika tiukkaa arkipäivää Kuopiossa, jonka jälkeen aletaan pikkuhiljaa kilpailla ja leireillä enemmän, Kojonkoski sanoo.
Kojonkoski, 55, on kokenut mäkihyppyvalmentaja, joka on urallaan valmentanut Itävallan, Suomen ja Norjan mäkimaajoukkueita. Viime vuosina hän on siirtynyt johtotehtäviin. Kojonkosken edellinen työ oli Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja.
"Liikkeelle lähdetään suurin piirtein nollasta"
Kiinalaisen mäkihypyn taso ei ole häävi. Miehissä maalla ei ollut viime kaudella yhtään hyppääjää maailmancupissa. Naisten maailmancupissa Chang Xinyue oli 26:s, yhden sijan Suomen Julia Kykkäsen perässä. Changin lisäksi Li Xueyao ylsi maailmancupin pisteille.
– Liikkelle lähdetään suurin piirtein nollasta. Kiinassa projektin nimi on from zero to hero eli nollasta sankariksi. Kukaan ei ole tehnyt tällaista aikaisemmin, joten saa nähdä, mitä tulee, Kojonkoski sanoo.

Alle neljässä vuodessa nouseminen olympiatasolle kuulostaa melko hurjalta tavoitteelta, kun miettii, minkälaisia vaikeuksia perinteisellä mäkihyppymaalla Suomella on saada jalkeille kilpailukykyistä maajoukkuetta.
Kojonkosken mukaan on hankala arvioida, kuinka realistista kiinalaisten mäkihyppääjien menestyminen Pekingin olympialaisissa on.
– En olisi tähän lähtenyt, jos olisin sitä mieltä, ettei ole mitään mahdollisuuksia. Uskon, että kahden vuoden päästä kiinalaiset pystyvät kilpailemaan alimmalla kansainvälisellä tasolla.
Ainakaan rahasta Kiinan mäkimenestys ei jää kiinni.
– Silloin kun valtio on päättänyt jotain, resurssit eivät yleensä rajoita toimintaa. Resurssit ovat niin suuret kuin tarpeelliseksi katsotaan, Kojonkoski toteaa.
– Meidän tavoitteemme on luoda sellainen ympäristö ja sellaista toimintaa, joka on joka päivä maailman parasta näille urheilijoille.
Jatko Suomen valmentajien sparraajana epäselvää
Kesäkuussa uutisoitiin, että Kojonkoski palaa mäkihyppyvalmennuksen pariin Suomen mäkihypyn ja yhdistetyn valmentajien sparraajana. Hän ei osaa vielä tarkasti sanoa, miten uusi työ Kiinan mäkiprojektissa vaikuttaa työhön suomalaisen mäkihypyn hyväksi.
Kiina-projektista on kuitenkin keskusteltu Suomen Hiihtoliiton toiminnanjohtajan Mika Kulmalan sekä mäkihypyn ja yhdistetyn maajoukkuevalmentajien kanssa.
– Itse asiassa tämä lisää minun ajankäyttöäni mäkihyppyyn. Tätä kautta voidaan tukea myös suomalaisen mäkihypyn kehittämistä, Kojonkoski sanoo.
Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtotehtävissä yritysmaailman kieltä oppinut Kojonkoski puhuu synergiaedusta. Käytännössä synergiaetu tarkoittaa sitä, että kiinalaisten myötä suomalaisille mäkivalmentajille riittää enemmän töitä, joka sataa jatkossa myös suomalaisten laariin. Se luo edellytykset myös muun ammattiosaamisen ja välineistön kehittämiselle.

Tämän lisäksi 30 kiinalaista mäkihyppääjää nostaa huomattavasti Puijon mäkihyppymäkien käyttöastetta. Suomessa mäkihypyn harrastajamäärät ovat olleet vuosien ajan laskussa.
– Kunnat ja kaupungit kysyvät, onko motiivia pitää olosuhteista huolta. Tätä kautta saadaan lisää perustetta siihen, että oloja ylläpidetään ja kehitetään. Tässä tapauksessa erityisesti Kuopiossa, mutta myös koko Suomessa.
Veri veti takaisin mäkihypyn pariin
Paluu mäkihypyn pariin vaikuttaa selvästi miellyttävän Kojonkoskea. Työ huippu-urheilyksikön johtajana oli raskasta. Suomen vaisu olympiamenestys kaadettiin Kojonkosken niskaan, mikä otti ajoittain koville.
Kojonkoski ilmoitti jättävänsä huippu-urheiluyksikön johtajan pestin viime talvena Pyeongchangin olympialaisten päätteeksi. Omien sanojensa mukaan Kojonkoski ei jättänyt tehtävää kovan kritiikin takia, vaan koska työ oli saatu sellaiseen vaiheeseen, että jonkun muun oli sopiva hetki tulla sitä jatkamaan.

Johtajapestin jälkeen Kojonkosken veri alkoi vetää takaisin mäkivalmennukseen. Osa-aikainen työ Suomen maajoukkuevalmentajien kanssa tuntui hyvältä.
– Huippu-urheilujohtajan työ on monella rintamalla taistelemista. Valmennustyö on sen jälkeen tuntunut konkreettiselta ja hyvältä, kun joka päivä näkee tuloksia, Kojonkoski sanoo.
Kiinalaisten mäkiprojektiin Kojonkoski päättyi sattumalta. Hän oli kesällä puhumassa China Europe Health & Sports Councilin järjestämässä tilaisuudessa Vierumäellä. Kiinalaiset kiinnostuivat, kun he kuulivat Kojonkosken olevan vapaana.
Siitä alkoivat neuvottelut, jotka on nyt saatu päätökseen. Kojonkoskelle oli tärkeää, että kiinalaisen mäkihypyn keskus perustetaan Suomeen, jotta hänen ei 20 vuoden matkustuksen jälkeen tarvitse kiertää niin paljoa maailmalla kuin aikaisemmin.
– Koen, että yksi elämän tarkoituksista on saada erilaisia kokemuksia. Olen hyvin työorientoitunut ihminen, joten tästä on hieno ottaa kiinni.
Lue myös:
Kojonkoskelle uusi työ – alkaa rakentaa Kiinalle mäkihyppyjoukkueita Pekingin olympialaisiin