Mäkihyppyvalmentaja Mika Kojonkoski saapui Helsinki-Vantaan lentokentälle Münchenistä keskiviikkoiltapäivänä. Alkuperäisten suunnitelmien mukaan hänen piti olla tuolloin Planicassa, Sloveniassa kiinalaishyppääjien kanssa parin viikon mittaisella leirillä, mutta viime viikonlopun Grand Prix -kisat Klingenthalissa päättyivät siihen, että Kojonkosken ja kiinalaisten yhteistyö päättyi yhteen puhelinsoittoon.
Kojonkoski kertoi jo tiistaina puhelimitse Yle Urheilulle, että hän tuntee olonsa tavallaan helpottuneeksi. Nyt kun irtisanomisesta on kulunut pari päivää, tunteet ovat yhä pinnalla. Kojonkoski vetää syvään henkeä, ennen kuin kertoo tunteiden vaihtelevan edelleen paljon, mutta ajatusten kääntyvän jo positiivisuuden puolelle.
– Kukaan ei kuitenkaan ole kuollut eikä edes vakavasti sairastunut. Tämä on isossa kuvassa aika pientä, mutta sitten pienessä kuvassa, omassa kuvassa, vähän isompaa. Kun olen antanut oikeastaan kaiken tälle projektille, Kojonkoski kertoo lentokentän vilinässä.
Kojonkoski vietti viime vuonna kymmenen kuukautta Kiinassa. Joulunakin hän oli perheeseensä ainoastaan videopuhelun välityksellä yhteydessä. Se, että paljon vaatinut projekti päättyi kuin seinään, veti hänet mietteliääksi. Etenkin kun hän ei vieläkään tiedä tarkkaa syytä, miksi näin kävi.
– Onhan tämä pettymys. Joitakin öitä on mennyt, että olen valvonut tämän takia.
"Mitä helkkaria tässä on tapahtumassa"
Kojonkoski rekrytoitiin Kiina-projektiin kolme vuotta sitten ja sen tavoite oli rakentaa uusia urheilijoita Pekingin olympialaisiin. Hänen virallinen tittelinsä oli High Performance Director of Cross Boarder Project. Se tarkoitti käytännössä sitä, että Kojonkoski rakensi mäkihyppääjiä kansainväliselle tasolle täysin nollasta.
Kojonkoski kävi valitsemassa projektin urheilijat eri lajeista ja eri kouluista. Hän opetti heille mäkihyppyä kädestä pitäen ja aivan alusta, ja yritti saada urheilijat, jotka eivät olleet koskaan aikaisemmin olleet edes suksilla, ihastumaan mäkihyppyyn.
– Ehkä minun roolini tässä projektissa oli olla enemmän kuin valmentaja. Tähän on tarvittu aikamoista sitoutumista ja se on ollut paljon enemmän kuin mäkihypyn teknistä valmennusta. Sillä tavalla suhteeni urheilijoihin on ollut hyvin toisenlainen.
Projekti eteni todella nopeasti, sillä tämän kesän Grand Prix -kilpailujen perusteella Kiina on varmistanut jo kaksi naisten ja yhden miesten paikan olympialaisiin. Kojonkoski oli saanut viime aikoina paljon hämmästyneitä kommentteja siitä, miten tämä on ollut mahdollista. Parina viime päivänä viestejä on tullut vieläkin enemmän.
– Olen saanut paljon kommentteja, viestiä tulee tuutin täydeltä. Ensin oli se hämmästys, miten tämä on mahdollista näin nopeasti ja nyt sitten, että mitä helkkaria tässä on tapahtumassa, Kojonkoski sanoo.
Ei kunnollisia vastauksia
Kojonkoski kertoi tiistaina Yle Urheilulle, että tilanne läikähti Klingenthalissa, jossa joukkueen naishyppääjät saapuivat kilpailuun itkien. Kojonkoski halusi keskustella syvällisesti joukkueen nykyisen johtajan Xu Gaohangin kanssa tulevina päivinä kanssa siitä, mihin joukkue on menossa ja millä keinoin. Keskustelua ei tullut. Tuli ainoastaan puhelinsoitto, jossa Kojonkoskelle kerrottiin yhteistyön päättyvän.
– Olen yrittänyt selvitellä, mitä on tapahtunut ja miksi. En ole mitään kunnollista vastausta saanut, Kojonkoski sanoo.
– Tein alusta alkaen hyvin selväksi, että uskon tähän projektiin, jos se on itsenäinen ja jos saan pitää sen koko ajan omissa käsissäni. Niillä vakuutuksilla lähdettiin, mutta koko ajanhan meillä on ollut vaikeuksia pitää tämä projekti omissa käsissä.
Kolmen vuoden aikana joukkueella on ollut kolme eri johtajaa. Painostusta välillä enemmän, välillä vähemmän. Kojonkoski myöntää löysänneensä pari kertaa naruja käsistään, mutta saman tien alkoi hänen mukaansa tapahtua huonoja asioita.
Kojonkosken mielestä Kiina on hieno huippu-urheilumaa, jonka muun muassa Tokion kesäolympialaiset osoittivat tänä kesänä. Kiina sijoittui muun muassa mitalitaulukossa toiseksi Yhdysvaltojen jälkeen 88 mitalillaan. Maalla on paljon osaamista, mutta talviurheilukulttuuri on siellä yhä kovin vähäistä ja mäkihyppy on tuossa genressä hyvin marginaalinen laji.
– Minulla on ollut kokemusta, näkemystä, motivaatiota ja intohimoa tähän asiaan, mutta se pitää pysyä yhdessä linjassa. Sitä taistelua kävimme enemmän tai vähemmän koko ajan, ja viime aikoina vähän enemmän.
Uusia kokemuksia ja oppeja
Kojonkoski on monessa liemessä keitetty valmentaja ja urheilujohtaja, joten hän tietää, että isossa maailmassa kaikki on mahdollista. Kiinan talviurheiluprojektissa on aiemminkin tehty pikaisia päätöksiä. Se ei kuitenkaan pyyhi pois sitä, että tilanne oli vaikea niin urheilijoille kuin Kojonkoskelle ja muulle valmennustiimille.
– Kyllähän siellä varmaan tuhansia kyyneleitä vieritettiin ja pari parasta urheilijaa oli valmiita lopettamaan. Nämä ovat luonnollisia reaktioita. Urheilijoiden kanssa viimeisessä tapaamisessa käänsimme tämän kuitenkin positiiviseksi, että minäkin olen oppinut asioita. Olen saanut monenlaisia uusia kokemuksia. En ole koskaan ollut alusta asti opettamassa ketään ja toisaalta sain nähdä tämän täysin erilaisen arvomaailman sekä johtamis- ja toimintafilosofian, hän pohtii.

– Silti tämä on vaikea paikka, todella vaikea paikka. Olin tosi tyytyväinen siitä, että olen saanut tällaista tehdä ja olimme päässeet aika pitkälle, mutta kuitenkaan emme päässeet sinne finaaliin asti katsomaan, mitä se olisi ollut.
Hyvistä tuloksista huolimatta Kojonkosken mielestä kiinalaishyppääjät eivät saaneet täysin ulosmitattua tuloskuntoaan. Hyvät yksittäiset hypyt kertoivat kuitenkin hänelle, että he olivat oikealla tiellä ja kotimäessä olisi ollut mahdollisuus saavuttaa sellaista tasaisuutta, että kiinalaiset hyppääjät olisivat olleet kilpailukykyistä.
Talouspuoli ei ole mietityttänyt
Kojonkosken sopimus oli tehty kestämään 30.4.2022 asti. Hän ei vielä tiedä, miten sopimuksen taloudellinen puoli hoidetaan irtisanomisen jälkeen, mutta on ollut Kiinaan yhteyksissä.
– Olen yrittänyt tiedustella eri tahojen kautta, onko tähän tilanteeseen mitään selvyyttä. Varmaan tässä tulee eteen myös talouspuoli, mutta en ole sitä hirveästi tähän mennessä murehtinut.
Kojonkosken mielestä koko Kiina-projekti on ollut lähtökohtaisesti täysin hullu, mutta juuri sen takia se häntä kiehtoikin ja motivoi. Nyt hänellä on edessä uuden työn tai projektin etsintä.
Irtisanomisen jälkeen Kojonkoski ei ole saanut uusia yhteydenottoja, mutta jo Kiina-projektin aikoihin hänelle on tarjottu useita mahdollisuuksia, myös mäkihyppyyn liittyviä. Niitä hän aikoo katsoa vasta myöhemmin. Sitä ennen hän aikoo keskittyä saunan lämmitykseen, rauhoittumiseen ja mietiskelyyn.
– Varmaan on aika vähän hengähtää ja rauhoittua. En ole kolmen vuoden aikana juurikaan pitänyt lomapäiviä, joten otetaan nyt vähän breikkiä ja mietitään sitten, mitä seuraavaksi.
Lue myös: