Neljät olympialaiset ja yhdeksät MM-kisat. Noora Räty on kuulunut Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen selkärankaan. Hän on torjunnoillaan ollut mahdollistamassa maajoukkueen lukuisia voittoja ja maajoukkueessa pelaaminen on ollut aina hänelle kunnia-asia.
Syksyllä pelatuista MM-kisoista Räty kuitenkin kieltäytyi työesteiden takia. Siitäkin huolimatta että kieltäytyminen maajoukkueesta voi vaikuttaa hänen mahdollisuuksiinsa päästä Pekingin olympialaisiin.
– Pekingin olympialaiset ovat edelleen tavoitteenani. Toivottavasti saan vielä maajoukkueen kanssa mahdollisuuden, vaikka en itse auttanut asiaa, kotimaan kaukaloihin täksi kaudeksi palannut Räty pohti Yle Urheilun haastattelussa.
MM-kisat peruttiin koronapandemian takia keväällä ja siirrettiin elokuun loppuun. Maajoukkueen valmistautuminen kisoihin alkoi jo kesäkuussa ja jatkui sekä heinä-elokuussa että myöhemmin elokuussa. Räty vetää kesäisin 12 viikon ajan Minnesotassa yli sadalle tyttökiekkoilijalle maalivahtikoulua, joten kuuden viikon MM-leiritys olisi ollut liian hankala yhtälö hänelle.
– Siinä olisi puhuttu niin isosta taloudellisesta tappiosta, että en olisi tällä hetkellä Hämeenlinnassa pelaamassa ja treenaamassa, jos olisin siihen lähtenyt. Olisin joutunut jäämään kokopäivätöihin Minnesotaan.
99-prosenttisen varma maajoukkueuran päättymisestä
Räty vakuuttaa, että kieltäytymisestä huolimatta hänellä riittää intohimoa maajoukkueeseen. Hän ei ole viime aikoina keskustellut maajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustosen kanssa tulevasta, sillä he ovat sopineet soittelevansa sen jälkeen, kun Räty on kotiutunut takaisin Suomeen ja saanut arjen rullaamaan.
Räty tiedostaa, että jos hänet valitaan maajoukkueeseen, ei tuttu ykkösmaalivahdin paikka ole suinkaan varma, sillä hän on saanut kovan kilpailijan. Elokuun MM-kisoissa 24-vuotias Anni Keisala kantoi torjuntavastuun ja piti joukkuetta pystyssä tiukoissa paikoissa. Liigassa Ilvestä edustava Keisala valittiin koko turnauksen parhaaksi maalivahdiksi.
– Kyllä tällaisen vanhan kääkän sydäntä lämmitti, kun Anni Keisala nousi sieltä. Hänhän oli isoin syy siihen, että Suomi pystyi tuomaan pronssia kotiin kisoista, 32-vuotias Räty totesi ja vakuutti ottavansa vaikka kolmosvahdin roolin vastaan olympiajoukkueesta, jos sellaista tarjotaan.
– Jos sitä olisi tarjottu 25-vuotiaalle Nooralle, niin olisin haistattanut pitkät. Nyt kun olen valmentanut, niin katson peliä ihan uudella silmällä. Olisin valmis siihenkin, että pystyn mentoroimaan ja valmistamaan jotain toista ykkösmaalivahdin paikkaan.

Rädyn mielestä saattaisi olla jopa mielenkiintoista lähteä arvokisoihin niin, ettei hän joutuisi kantamaan ykkösmaalivahdin paineita harteillaan. Hän myös tiedostaa, että maajoukkueen osalta loppu häämöttää, eivätkä pelit kauaa jatku.
– Olen 99-prosenttisen varma, että maajoukkueurani päättyy Pekingiin, jos olen siinä joukkueessa mukana. Jos en ole mukana, niin sittenhän se on päättynyt sinne Espoon MM-kisoihin. Sitten eletään sillä päätöksellä.
Ruoho ei ole vihreämpää aidan toisella puolella
Räty sanoo olevansa etuoikeutettu, sillä hän on saanut edelliset neljä vuotta pelata jääkiekkoa ammatikseen. Hän on pelannut näinä kausina kiinalaisjoukkueessa Kanadan naisten jääkiekkoliigaa (CWHL) ja kesäisin pitänyt maalivahtikouluaan.
Nyt Räty on palannut vuosien tauon jälkeen naisten liigaan ja puki viime viikonloppuna HPK-paidan niskaansa. Lauantainen ottelu Ilvestä vastaan oli hänen ensimmäinen pelinsä 260 päivään.
– Saa nähdä, onko se kuin ajaisi pyörällä vai pitääkö ottaa tekstikirja käteen ja opetella maalivahtipeli uudelleen, Räty pohti ennen avausotteluaan.
Suomi oli Rädyn listassa kärjessä, kun hän pohti tämän kauden vaihtoehtojaan. Yksi tärkeimmistä syistä oli se, että hänen veljelleen on juuri syntynyt esikoistytär ja hän halusi olla lähellä perhettään.
Urheilullisesti ajatellen Räty tiesi, ettei voi jäädä Kunluniin, sillä joukkue pelaa Pekingin olympialaisten takia vain Kiinan maajoukkueena. Räty olisi voinut jäädä myös Minnesotaan ja pelata PWHPA:n näytösotteluita, mutta silloin pelejä ei olisi tullut tarpeeksi.
– Ajattelin, että näin vanhoilla päivillä voisin tehdä sellaisen hyvän teon, että kehitän omalta osaltani naisten kiekkoa ja liigaa. Toivottavasti nostan paluullani liigan profiilia. Tämä on minulle sydämen asia.
Edellisen kerran Räty pelasi naisten pääsarjassa kaudella 2013–14, kun hän käväisi kahden ottelun verran Ilveksen riveissä. Tätä ennen hän pelasi naisten SM-sarjassa Espoon Bluesissa 2008–09.
Räty onkin innoissaan päästessään jälleen näkemään liigan tason. Hän on kuullut tästä paljon hyvää.
– Ei se ruoho ole vihreämpää aidan toisella puolella. Esimerkiksi Venäjän liigan taso ei ole niin kummoinen, Suomessa on varmasti parempi taso.

Keskitason joukkue palvelee paremmin kuin ylivoimainen joukkue
HPK ei ollut ainoa seuravaihtoehto Rädylle Suomessa, sillä hänellä oli linjat auki muun muassa Espooseen. HPK:n kanssa Räty sai kuitenkin sovittua sellaisen paketin, ettei hän miettinyt kuin kaksi päivää, ennen kuin tarttui tarjoukseen.
Rädylle oli tärkeää, että hän pääsi harjoittelemaan miesten tai poikien kanssa, ja nyt hän käykin arkipäivisin aamujäillä HPK:n liiga-akatemian kanssa ja tekee maalivahtiharjoittelua maalivahtivalmentaja Juha Lehtolan ohjauksessa. Kolme kertaa viikossa Räty käy iltatreeneissä HPK:n naisten kanssa.
– En tykkää, kun miesten ja naisten jääkiekkoa vertaillaan. On miesten jääkiekko ja sitten naisten jääkiekko. Se on vähän kuin kaksi eri lajia, joita tässä opiskelen.
Naisten liigassa Kiekko-Espoo on ollut murskaava alkukaudesta ja toinen selkeä kärkijoukkue on ollut HIFK. Molemmilla joukkueilla on leveä materiaali ja käytössään kolme tasaisen hyvää kenttää. Kärkikaksikon jälkeen onkin tasaisempaa.
Rädyn mielestä sijoilla 3–10 olevista joukkueista kuka tahansa voi voittaa kenet tahansa. Kun kuusi parasta menee loppusarjaan, niin neljästä paikasta tulee todella kova kilpailu. Hän odottaakin sitä, että joutuu otteluissa haastamaan itsensä ja kunnolla töihin.
– Minusta on kivempaa pelata keskitason joukkueessa, jolloin hän pystyn kehittämään omaa peliäni sen sijaan, että lasken katsojamääriä ja odotan muutamaa läpiajoa. Totta kai sitä haluaa voittaa, mutta jos vain voittaa ja voittaa ja jokaisessa matsissa tulee 10-15 torjuntaa, niin miten se palvelee itseään.
Kausi myöhästyi koirien takia
HPK:lla on tällä kaudella uusi valmennus ja nuori joukkue. Rädyn mielestä juuri nuoruuden ja kokemattomuuden takia joukkueen pelin taso on heitellyt liikaa pelin sisällä. Hyvää erää voi seurata täysin surkea erä.
Toisaalta joukkue ei saanut kaikkia pelaajiaan riveihin heti kauden alusta, sillä Räty, Tshekin maajoukkueen kapteeni Alena Mills ja kanadalaispuolustaja Megan Delay pelasivat ensimmäiset ottelunsa vasta viime viikonloppuna.
– Toivottavasti nyt kun saamme kokemusta ja taitoa lisää joukkueeseen, pystymme pelaamaan täydet 60 minuuttia. Kun joukkue on vihdoin kasassa, pääsemme työstämään peliämme paremmin. Uskon, että pystymme olemaan sarjan kolmanneksi paras joukkue.

Rädyn oli tarkoitus pelata Hämeenlinnassa jo liigakauden avauksessa, mutta hänen matkustuksestaan tuli melkoista seikkailua. Räty halusi kaksi koiraansa mukaan Suomeen ja ainoa reitti, joka salli koirat, oli Minneapolis–Reykjavik–Helsinki. Minneapolisin ja Reykjavikin välillä ei ollut ongelmia, mutta Reykjavik–Helsinki-lento peruttiin pariinkin otteeseen.
– Sinä aikana koirien paperit ehtivät mennä vanhaksi, sillä ne olivat voimassa vain kymmenen päivää. Kun paperit olivat kunnossa, niin lento peruttiin taas. Pistetään koirien piikkiin, että tämä Suomeen tuloni venyi kaksi viikkoa, Räty naurahti.
Valinnat tehdään aina sydämellä
Rädyn viime vuosia ovat sävyttäneet myös erinäiset vammat. Muun muassa lonkkavamma oli hänen vaivanaan pitkään ja viime helmikuussa hänen eturistisiteensä katkesi melkein kokonaan. Reilun kolmen kuukauden kuntoutuksen jälkeen Rädyn polvi on nyt kuin uusi, ja hän sanoo olevansa sataprosenttisesti terve.
– Välillä tuollainen loukkaantuminen tulee hyvään paikkaan. Silloin pystyy kehittämään muita ominaisuuksia, työstää kropassa heikkouksia ja laittaa sen fyysisesti kuntoon.
Räty aikoo elää seuraavat kuukaudet kuin huippu-urheilija ja panostus joko riittää tai ei riitä olympiapaikkaan. Jos se ei riitä, ei se hänen mielestään ole maailmanloppu.
– Olen ainakin tehnyt omat valintani sydämellä ja sillä, mikä sillä hetkellä on tuntunut hyvältä. Olen kuitenkin vain pelaaja, enkä voi itseäni sinne valita. Voin vain omilla pelinäytöilläni todistaa sen, että olen paikan arvoinen.
Vaikka Rädyn maajoukkueura on päättymässä, ei hän ole päättämässä pelaajauraansa vielä. Hän on jättänyt itselleen takaportin auki, sillä Pohjois-Amerikkassa on näillä näkymin ensi syksynä alkamassa naisten täysammattilaisliiga.
– Jos tämä liiga saadaan aluilleen PWHPA-organisaation alla, niin sitten todellakin haluan olla siinä mukana ja pelata ainakin yhden tai kaksi kautta.
Eikä Räty ole täysin sulkemassa ovia maajoukkueellekaan, sillä hän katsoo tällä hetkellä asioita hyvin paljon valmentajan silmin. Hän voisi kuvitella jatkavansa maajoukkueessa myöhemmin vaikka taustahenkilönä. Valmentaminen on Rädylle tällä hetkellä suuri intohimo, ja hän haluaa opastaa nuoria maalivahteja eteenpäin, jotta he pääsisivät omalla urallaan kokemaan edes osan sellaisia huippuhetkiä, joita hän on itse kokenut.
– En minäkään olisi urheilijana tällainen kuin nykyään olen ilman valmentamista. Se, että valmennan samalla, opettaa minua ihmisenä ja myös urheilijana.
Lue myös:
Noora Räty palaa Naisten Liigaan seitsemän vuoden tauon jälkeen – "Pelivuoteni ovat vähissä"